top of page

Väkivallaton elämä on jokaiselle ihmiselle kuuluva oikeus. Silti miljoonat naiset ja tytöt kärsivät suhteettomasti väkivallasta valtion, perheen tai asuinympäristön käsissä, asuivatpa he rauhallisissa oloissa tai sodan keskellä. Ympäri maapallon naisia lyödään, raiskataan, silvotaan ja tapetaan rangaistuksetta.



Sukupuoleen perustuva väkivalta juontaa juurensa valtioiden ja yhteiskuntien epäonnistumisista naisten ihmisoikeuksien tunnistamisessa. Vallalla oleva syrjinnän kulttuuri kieltää naisilta samat oikeudet kuin miehillä on ja laillistaa naisten kehojen käyttämisen yksittäiseen tyydytykseen tai poliittisiin tarkoituksiin. Päivittäin ympäri maailman naiset joutuvat sukupuoleen perustuvan vainon uhreiksi: heidän intiimialueitaan silvotaan, he joutuvat seksuaaliseen orjuuteen ja pakotettuun prostituutioon sekä perheväkivallan uhreiksi. Maailmanlaajuisesti joka kolmatta naista on lyöty, pakotettu seksiin tai pahoinpidelty jollakin muulla tavalla.



Tämä perinpohjainen naisten oikeuksien rikkominen on edelleenkin laajalle levinnyttä, sitä tapahtuu kaikissa maissa. Naiset tarvitsevat vahvoja ja pitäviä lakeja sekä palveluja, jotka tarjoavat suojelua naisille.

Kamppanjamme naisten hyvinvoinnin puolesta osoittaa sen globaalin tosiasian, ettei väkivalta naisia ja tyttöjä kohtaan ole välttämätöntä eikä hyväksyttävää.

Naisiin kohdistuva väkivalta

Rauha ja turvallisuus

Kansainvälisesti on tunnustettu, että naiset kärsivät eniten nykyaikasista konflikteista, esimerkiksi alueilla, joissa raiskaaminen on yksi sodassa käytetty ase. Naisia kohtaavat uhat tulee tunnistaa ja poistaa pysyvästi. Rauhan puheiden ja konfliktien jälkeisen jälleenrakentamisen keskipisteenä tulisi olla juuri naiset.

Vaikka itse konflikti olisikin jo loppunut, eivät seksuaalinen väkivalta, ei-toivotut raskaudet, sukupuolitaudit ja leimautuminen lopu. Laaja-alainen seksuaalinen väkivalta voi jatkua tai jopa lissäntyä konfliktien jälkeen, josta seuraa turvattomuutta. Seksuaalisen väkivallan ohella syrjintä sekä epäoikeudenmukaiset lait estävät naisia hankkimasta koulutusta, itsenäistä taloudellista asemaa ja osallistumasta hallinnollisiin asioihin ja rauhan rakentamiseen.

Useimmilla elämän alueilla, oli kyse sitten poliittisista elimistä tai yritysten johtokunnista, naisilla ei ole paljoakaan valtaa ottaa kantaa heihin vaikuttaviin asioihin. Kiintiöt  ja erityiset toimenpiteet avaavat naisille enemmän vaikutusmahdollisuuksia. Uuden taidot auttavat naisia ymmärtämään omat potentiaalinsa esim. johtajuudessa.

Johtajuus ja osallistuminen

Joidenkin arvioiden mukaan 70 prosenttia maailman köyhistä on naisia. Usein heille maksetaan vähemmän työstään kuin miehille, palkkaero vuonna 2008 oli keskimäärin 17 prosenttia. Hakiessaan luottoa liiketoimintaan tai itsenäiseen ammatinharjoittamiseen kohtaavat naiset syrjintää ja he joutuvat tavallisesti tekemään epävarmaa, turvatonta ja matalapalkkaista työtä. Kahdeksan kymmenestä naistyötekijästä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Etelä-Aasiassa voidaan sanoa olevan suojaamattomassa työsuhteessa. Suojaamattomuus yhdessä muuttuvan maailmantalouden kanssa vaikeuttaa naisten elinkeinon hankkimista.

Naisten taloudellisen turvan ja oikeuksien edistäminen ovat ensisijalla toiminnassamme. Kehotamme naisia muokkaamaan olosuhteitaan taloudellisen spektrin molemmissa päissä: naisten kannustaminen osallistumaan taloudellisten menettelytapojen luomiseen sekä käytännöllisten taitojen oppimiseen, jotta he ja heidän yhteisönsä voisivat varmistaa riittävän toimeentulon saamisen.

Taloudellinen vaikutusvalta

Ympäri maailman miehet, naiset ja lapset joutuvat ihmiskaupan ja salakuljetuksen uhreiksi. Tälläiset uhrit ovat useimmiten joutuneet seksityöhön ja heitä käytetään häikäilemättömästi hyväksi työpaikallaan. Monet näistä uhreista on houkuteltu lähtemään kotoaan lupaamalla heille hyväpalkkainen työ, mikä on jälkeenpäin osoittautunut valheeksi. Sen sijaan heidät on pakotettu prostituutioon, kotiorjuuteen, maatilalla tai tehtaalla työskentelyyn tai muuhun pakkotyöhön.



Useimmiten uhrit löytävät itsensä vieraasta maasta, jossa puhutaan heille vierasta kieltä. Salakuljettajat ottavat uhrien matka-asiakirjat ja henkilötodistukset haltuunsa. Uhreja uhkaillaan: jos he yrittävät paeta, heitä ja heidän perhettään tullaan vahingoittamaan tai heidän perheensä joutuu maksamaan velkaa. Tunnustamme, että monet miehet, naiset ja lapset, jotka työskentelevät bordelleissa, "hikipajoissa", hieromalaitoksissa, maatiloilla peltotöissä ja monilla muilla aloilla on voitu pakottaa tälläiseen työhön ja voivat mahdollisesti olla ihmiskaupan uhreja.



Pyrimme edistämään valtion ja liittovaltion menettelytapoja ihmiskaupparikosten ehkäisyssä. Pidämme tärkeänä luoda uhreille tarvittavaa suojaa samalla, kun ihmiskauppiaita ja muita ihmiskauppaan sekaantuneita yritetään saada vastuuseen teoistaa.



Me myös tuemme naisia ja lapsia, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi, mm. seuraavilla tavoilla: tarjoamme tarvittavia sosiaalisia ja laillisia palveluita sekä autamme asianomaisia hankkimaan lähetteitä muiden tukien ja apujen saamiseksi, tarjoamme laajaa opetuksellista ja teknistä tukea, valmennusta sekä asianajajapalveluita. Näiden keinojen avulla pystymme vähentää ihmiskauppaa ja lopulta jopa lopettamaan sen kokonaan.

Ihmiskaupan vastainen ohjelmamme arvostaa suuresti kumppanuutta ihmiskaupan ongelmien parissa työskentelevien järjestöjen kanssa. Otamme myös johdon yhteyksien luomisessa ihmiskauppaa vastustaviin tahoihin.

Ihmiskauppa ja salakuljetus

bottom of page